Alapanyagok

Ázsiai Konyha Budapesten

Az ázsiai konyha sokak kedvence, még akkor is, ha a legtöbben közülük sosem jártak Ázsiában. A titok abban a varázslatban rejlik, amely az egész kontinensre, de különösen Dél-Kelet Ázsiára jellemző: harmónia testben, lélekben – és az ételekben.

Az egyes fűszerek különlegessége, az alapanyagok frissessége, a színek és az ízek kavalkádja, ez teszi igazán vonzóvá az ázsiai ételeket, a világ másik végén éppúgy, mint Budapesten, az AUM konyhájában. Lássunk most néhány jellegzetes ázsiai alapanyagot, a teljesség igénye nélkül!

rambután

A rambután egy Délkelet-Ázsiában honos trópusi növény, amely „hamis licsi” néven is ismerhető. Az ázsiai konyhában, éppen ezért az ázsiai éttermekben is nagyra értékelik ezt a szúrós külsejű, savanykás gyümölcsöt, hiszen bővelkedik az immunrendszer számára nélkülözhetetlen C-vitaminban.

Fanyar ízvilága nehezen hasonlítható a nálunk ismert gyümölcsökhöz, viszont tökéletes frissítőként hat, különösen nagy melegben. Húsa fogyasztható nyersen is akár, de kitűnő lehet zselének, lekvárnak és különböző desszertek ízesítésére is. Mindemellett gyökérfőzetét gyakorta használják lázcsillapításra is az ázsiai országokban.

bergamott

A bergamott szintén Dél-Kelet Ázsiából származik, az ázsiai konyha egyik legfontosabb összetevője. Sokrétűen felhasználható növény, ugyanis nemcsak gyümölcse, hanem annak héja és levele is ehető. Tavasszal virágai csodás illatot árasztanak, gyümölcshúsa aromás.

A konyhában a leveleket a babérhoz hasonlóan lehet felhasználni, az ételeknek egy pikáns citromos ízt kölcsönöz. A frissítően citrusos ízek kedvelőinek nagy kedvence. Ráadásul különleges, vérpezsdítő illata segíthet elűzni a stresszt és a fáradtságot is, ezért tökéletes választás párologtatáshoz!

szandol

A Dél- Kelet Ázsiában őshonos szandolfa gyümölcse nélkül elképzelhetetlen az ázsiai konyha. A bogyó ehető részei a belső terméshéj és a magköpeny, amelyet édes fajtáknál cukorral vagy anélkül nyersen esznek. A kimagozott gyümölcsöt cukorral befőttként, lekvárként teszik el, zselé és fűszerezve chutney (sűrű mártás) készül belőle.

A savanyú fajták terméshúsát frissen, megszárítva vagy sziruppá főzve ételek fűszerezésére használják. Ízének meghatározása nem egyszerű, hiszen az édes és a savanyú határán mozog. Az érett bogyókból levet és bort készítenek; Délkelet-Ázsiában és az AUM étteremben kandírozva is kedvelik.

Krachai

A krachai egy különleges ázsiai fűszernövény, más néven kínai gyökér, vagy ujj gyökér. A nálunk fűszerként használt és egyre elterjedtebb gyömbérhez képest sokkal erősebb gyógyhatásokkal rendelkező és sokoldalúan használható gyógynövény.

Az egész szervezetre hatással van, de ezek közül kiemelkedik az emésztést javító, puffadást csökkentő és epehajtó hatása. Fokozza az életerőt, energiát ad a szervezetnek, így nem csak az ízlelőbimbók, de az immunrendszer is hálás lesz a fogyasztásáért.

kígyóbab

A kígyóbab többek között rőföspaszuly vagy spárgabab néven is ismert, izgalmas megjelenésű hüvelyes. Külön érdekessége, hogy akár egy méteresre is megnőhet! Könnyen felismerhető hosszú, hengeres alakjáról és élénk zöld színéről.

Ez az Ázsiában különösen közkedvelt zöldségféle természetesen az AUM konyhájából sem hiányozhat. A kígyóbab ugyanis – amellett, hogy tápanyagokban igen gazdag – rendkívül finom zöldség: zsenge korában leszedve a legízletesebb.

mandoki mangó

A mangó, amely szinte elolvad a szájban! Ez a vajpuha gyümölcs tökéletes ízélményt nyújt mindenki számára, aki szereti az édesen zamatos, egzotikus gyümölcsöket. Hatalmas népszerűsége részben jelentős vitamin- és ásványianyag tartalmának köszönhető.

Másrészt nem elhanyagolható szempont az a mézédes ízvilág, amelyet a mandoki mangó képvisel. Az itthon ismert piros és zöld változatoktól eltérően a thai mangó napsárga színű, egy valódi trópusi csoda, amely azonnal elvarázsolja a szíveket és az ízlelőbimbókat!

mangosteen

A mangosteen (magyarul mangosztán), vagy más néven királygyümölcs, izgalmas alapanyagaink egyike. Egy délkelet-ázsiai eredetű örökzöld fanyar ízű termése, melynek a helyiek különleges erőt tulajdonítanak:

Egy ősi legenda szerint ugyanis Buddha napkelte idején egy fehér elefánton járta az erdőt. Ekkor pillantotta és ízlelte meg a mangosztán gyümölcsét, melynek jótékony hatását érezve azonnal megáldotta azt, és a mennyország ajándékaként az embereknek adományozta. Az ázsiai emberek napjainkban is a legszentebb és legértékesebb gyümölcsök egyikeként tisztelik, és az istenek gyümölcsének nevezik.